PaylasimForum | Paylasmak Güzeldir...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Kanser düşmanı sebze-meyveler..!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
-busted-
Admin
Admin
-busted-


Erkek Mesaj Sayısı : 192
Yaş : 33
İş/Hobiler : Öğrenci
Lakap : -busted-
Puanı : <div class="js-kit-rating" view="score" path="" title="" permalink=""></div><script src="http://js-kit.com/ratings.js"></script>
Uyarı : Türkçemizi doğru kullanalım
Kayıt tarihi : 05/07/08

Aldığı Teşekkürler
Aldığı Teşekkürler:
Kanser düşmanı sebze-meyveler..! Left_bar_bleue0/0Kanser düşmanı sebze-meyveler..! Empty_bar_bleue  (0/0)
Kanser düşmanı sebze-meyveler..! Empty
MesajKonu: Kanser düşmanı sebze-meyveler..!   Kanser düşmanı sebze-meyveler..! Icon_minitimePtsi Tem. 14, 2008 9:11 pm

Kanser
başta olmak üzere bir çok ölümcül hastalığa yol açan oksidanlara karşı
baştan tedbir almak istiyorsanız iştetüketeceğiniz sebze ve meyveler.

Vücudun yüksek düzeyde tahrip edici özelliği bulunan 'Serbest
radikaller''den korunması için antioksidan kaynağı olan taze sebze ve
meyvelerin tüketilmesi gerektiği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Vedat Şeniz,taze sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanların
sağlık açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Vücut oksijen kullanırken ortaya çıkan atık maddelerin ''serbest
radikaller'' olarak adlandırıldığını ifade eden Şeniz, ''serbest
radikaller yüksek düzeyde tahrip edici etkiye sahiptirler. Çünkü temas
ettikleri moleküllerin yapısını bozarlar. Başka bir ifadeyle bunlar
dokuları paslandırırlar'' dedi.

Şeniz, vücudun sürekli olarak serbest radikallerin erozyonuna uğrayan
dokuları yenileyebilmek için antioksidanlara ihtiyaç duyduğuna işaret
ederek, bu ''dost'' maddelerin bir kısmının vücut tarafından
üretildiğini bir kısmının da meyve ve sebzelerle dışarıdan alınması
gerektiğini vurguladı.

Ağır yemekler yenilmesinin, besinlerdeki katkı maddelerinin, ilaç
artıklarının, güneş ışığının, havadaki kimyasal maddeler, egzoz ve baca
dumanları ile karşılaşılan pek çok kanserojen maddenin vücuttaki
antioksidan ihtiyacını artırdığını anlatan Şeniz, bu nedenle beslenmede
sebze ve meyvelere büyük önem verilmesinin büyük önem taşıdığını
bildirdi.

Şeniz, yeterli düzeyde antioksidan alınmadığında kanser ve kalp
hastalıklarının görülme riskinin arttığı, yüksek tansiyon ve damar
tıkanıklıklığı görülme oranlarının yükseldiğini belirterek, şunları
söyledi:

''En bilinen antioksidanlar A, E,
C vitamini, selenyum ve çinkodur. Üzüm çekirdeği, şu ana kadar bulunan
en güçlü antioksidan madde taşıyıcısı olarak literatüre geçmiştir.
Özellikle siyah üzüm çekirdeğiyle birlikte yenilmeli. Çekirdek
yutularak değil çiğnenerek yenilmeli. Böylelikle doğal bir antioksidan
alınmış olunur. Sebzelerde ise brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel
lahanası, havuç, semiz otu, kereviz, soğan ve sarımsağın güçlü birer
antioksidan kaynağı olduğunu görüyoruz. Daha koyu ve canlı, daha parlak
renkli sebze ve meyveler daha çok antioksidan madde içerirler. Örneğin,
domateste en çok bulunan ve diğer kırmızı sebzelere de rengini veren
likopen, güçlü bir antioksidandır. Dolayısıyla domatesi yaz-kış yemeyi
öneriyoruz. Yeşil çay antioksidan özelliği taşır ve mutlaka içilmesi
gerekir. Ceviz, badem, fındık, kabak ve ay çekirdeği de antioksidan
kaynağıdır. Bunun için bu yiyecekleri mutlaka yemeliyiz.''


Prof. Dr. Şeniz, meyvelerden kivi, çilek, mürdüm eriği, böğürtlen,
yaban mersini ve kuşburnunda da bolca antioksidan bulunduğunu
kaydederek, ''Bitki çaylarından kekik, biberiye, adaçayı gibi çaylar ve
nane, zencefil, zerdeçal gibi baharatlar önemlidir. Sağlığımızı korumak
için bol bol, mevsiminde taze meyve ve sebze tüketmeliyiz'' dedi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://paylasimforum.ace.st
 
Kanser düşmanı sebze-meyveler..!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
PaylasimForum | Paylasmak Güzeldir... :: Güncel Hayat :: Sağlık-
Buraya geçin: